Petr Havel

1951 - 2007

Historik vojenství Petr Havel se zasloužil o rehabilitaci vojenské historie jako samostatné vědecké disciplíny. Narodil se ve Vrchlabí, vystudoval historii a ekonomii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Léta pracoval v Historickém ústavu Armády ČR. Zaměřoval se především na vojenské dějiny devatenáctého století, zajímal se také o dějiny vojenské hudby. Publikoval řadu odborných článků a je autorem vojenské kuchařky a monografie „Maršál Radecký“, jako spoluautor se podílel na knize mapující historii habsburské armády „Pod císařským praporem“.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Kniha "Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska" se mi dostala do ruky náhodou a spíš jsem si ji jen tak pročetla, než že bych z ní čerpala inspiraci při vaření. Vojenská kuchyně totiž musela být vydatná, takže v ní byla zastoupena hlavně těžší masitá jídla. Ale oceňuji zajímavou formu, kterou je kuchařka napsaná. Krom receptů se v ní dočtete spousty zajímavostí ohledně vo... číst celéjenské kuchyně.
30/08/2018
Obrázek knihy
Tohle je opravdu zajímavá a originálně pojatá kuchařka, kterou bych doporučila milovníkům vojenství i historie.
Dozvíte se v ní, jaká jídla jedli obyčejní vojáci, ale samozřejmě nejen to. Je napěchovaná zajímavostmi ohledně polních kuchyních, základních potravinách, trvanlivých konzervách i dodavatelích jídla pro vojáky a jejich velitele.
Opravdový skvost, který podle mého neu... číst celérazí ani žádného muže, ani žádnou ženu.
30/09/2017
Obrázek knihy
Se zavedením povinné vojenské služby a ubytováním v kasárnách vyvstala potřeba armádu živit. Zajímavý pohled na vývoj vojenské stravy, včetně denních dávek potravin i zajímavé recepty. Jídlo muselo být výživné a rychle připravené. Proto kniha obsahuje vývoj polních kuchyní do první světové války. V polních podmínkách záleželo také na vaření z konzerv, proto je popsána historie konzerv... číst celéace potravin. Recepty vycházely z běžné stravy a je pravděpodobné, že dávka potravin u mnoha vojáků byla bohatší než na jakou byly zvyklí z civilu. Kniha se věnuje také různým podobám typického vojenského jídla a to guláše. Zajímavé čtení.
24/08/2021
Obrázek knihy
Věřím tomu, že se jistě nechystáte do žádné války. Dříve se však bojovalo velice často a to dá rozum, že vojákům vyhládlo. Proto byla velice důležitá polní kuchyně, bez ní bylo velice zle. Kuchařka Vám může nabídnout 178 receptů, které nabízí pohled do historie i současnosti. Zjistíte, jak se vojáci museli vypořádat se stravováním, často to nebylo vůbec lehké. Kniha se zaměřuje i na dal... číst celéší zajímavé oblasti, které by Vám neměli ujít.
4/08/2018
Obrázek knihy
Tato kuchařka je velice unikátní a opravdu stojí za shlédnutí. Pokud se zajímáte o vojenskou historii, tak jistě víte, že důležitou součástí každé armády je proviant. V této publikaci zjistíte, jak se vařilo pro obyčejné pěšáky až po nejvyšší vojenskou elitu. Recepty to jsou zajímavé a mohu se přiznat k tomu, že jsem nic podobného nejedl. Navíc se hodně dozvíte o historii polní kuchyně.... číst celé Já tedy rozhodně doporučuji.
23/10/2017