Karel Šroubek

Český hoteliér Karel Šroubek je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých podnikatelů a majitelů hotelů. Již v roce 1909 si založil svůj první hotel, který se nacházel na Václavském náměstí v Praze. Po patnácti letech poctivého podnikání si mohl Šroubek dovolit pořídit daleko lukrativnější místo. Vybral si secesní budovu na Václavském náměstí a svůj hotel pojmenoval Grandhotel Evropa. Hotel se velmi rychle stal vyhlášeným místem, kde byli klienti zahrnuti luxusem a hlavně si mohli užívat gastronomických lahůdek. Šroubek je tak také autorem proslulé kuchařky „Jak se vaří u Šroubka“.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Vezměte živou želvu, sekáček a list zelného salátu.. to není začátek vtipů, ale úvod receptu na želví polévku od pana Šroubka. Tahle kuchařka není úplně použitelná v dnešní kuchyni, návody nejsou dostatečně podrobné, množství surovin asi taky spoléhá na odhad kuchaře a honit želvy s nožem bych taky nechtěla. Pokud máte rádi M.D. Třetinovou, bude se vám líbit i tahle kniha.
I tak... číst celé je to ale kuchařka zajímavá k listování.
26/11/2018
Obrázek knihy
Tak to by mě také zajímalo, jak se vlastně vaří u Šroubka. Doufám, že k obědu nenabízejí i matičky. Pokud se ovšem nejedná o nějakou tu laskominu, tu bych ovšem neodmítl. Proto jsem si sehnal tuto kuchařku, která je proslavená tím, že nabízí recepty z první republiky. A v té době se vařilo velice dobře. Receptů je dost a jsou opravdu zajímavé. Najdete v nich kompletní menu, které si můž... číst celéete připravit i doma. Doporučuji.
27/09/2017