Kniha renomovaného neurologa otevírá téma, kterým se už léta zabývají vědecké studie, ale veřejnost o něm překvapivě stále nic neví: sacharidy škodí našemu mozku. A zdaleka nejde jen o rafinovaný cukr nebo přemíru sladkostí, nýbrž i o "zdravé" celozrnné pečivo. Perlmutter dokládá, že základním...
číst celé
Kniha renomovaného neurologa otevírá téma, kterým se už léta zabývají vědecké studie, ale veřejnost o něm překvapivě stále nic neví: sacharidy škodí našemu mozku. A zdaleka nejde jen o rafinovaný cukr nebo přemíru sladkostí, nýbrž i o "zdravé" celozrnné pečivo. Perlmutter dokládá, že základním zdrojem energie pro naše tělo jsou tuky, a ne sacharidy. Změnou jídelníčku se dají odvrátit nemoci, jako je hyperaktivita, úzkost, bolesti hlavy, deprese, nebo dokonce Alzheimerova choroba, a v každém věku máme možnost popohnat růst svých mozkových buněk, ovlivnit genetické dědictví a chránit své mentální zdraví. V závěru kniha poskytuje čtenáři praktické návody, jak krok za krokem přejít na nový způsob života a stravování.
schovat popis
Recenze
Kniha je rozdělená na tři části a obsahuje celkem jedenáct kapitol a několik podkapitol, z nichž pro mě nejzajímavější je ta, která se zabývá praktickou částí s možností nového způsobu stravování, tedy čtyřtýdenním programem pro zdraví, inspirativním jídelníčkem včetně doporučení několika potravin blahodárných pro mozek. Nejvíce mě zaujaly části o MCT tucích, o kurkuminu a DHA, hoaxu o antioxidantech, také části o bolestech hlavy, lepku ve vztahu k poruchám chování a především mě fascinoval příběh čtyřletého Stuarta. Pokud je to všechno pravda, rozhodně se budu snažit hlídat si množství lepku i u svých dětí. Doporučuji.