Banner
Banner

Bremzen, Anya von

Recenze knih autora


Obrázek knihy
**spoiler alert** Je to mazec, ale já bych toho chtěla tolik říct a nevím, jestli se mi to povede.
Tak za prvé... knihu jsem koupila náhodně ve výprodeji za pár korun, kdy jsem se na ni nadšeně vrhla.. prý je ok... no.. a pak mi tu ležela dva roky.
Faktem je, že má krásnou obálku.
A pravdou také je, že ačkoliv nejsem fanda lepíků, tu jsem je měla chuť dávat, protože nevím... číst celé, jestli jsem schopna ze sebe všechno vysypat.
Tahle kniha vás ohromí, vyděsí, pobaví... udělá guláš v emocích. Já ji tu dokonce i četla nahlas.

Vzhledem k tomu, že už jsem dříve četla Děti Volhy, Interhelpo, Zulejku, Patrioty, Ruskou revoluci, Černobylské dívky, Romanovce a mnoho a mnoho dalších knih... dá to ohromné propojení...
Nejprve co negativně v zahraničí kritizovali.
Když jsem si prošla zahraniční recenze, tak jsem zjistila, že když ji bodují nízko, tak je to proto, že čekali kuchařku, kterou nedostali a pak jsem zjistila, že došlo k nepochopení celé knihy, konceptu, prostě toho všeho. To, že tomu je tak, jsem zjistila během čtení. V anotaci autorka píše, že se proslavila kuchařkami. Je tedy pochopitelně, že od ní právě proto asi čtenáři čekali kuchařku. Proč kritika knihy byla u některých čtenářů nepochopením? No hodně si stěžovali, proč je tam tolik té debaty o jídle... ale recept žádný. No nějaké ty recepty najdete na konci, ale ona primárně doopravdy není o vaření.. ale je o jídle, protože jídlo má pro Rusy dost stěžejní význam.
Co je to za knihu?
To, co jim přinesla, je ale reportáž. Taková ta polská .. ze života.
Celá kniha je ale hodně propletená hovorem o jídle...a ruské literatuře. Tam asi méně znalý možná narazí a nebude chápat to mezi řádky.. v reálu to dává ale knize ještě větší hodnotu. V knize je také hodně i ruských slov, ale napsaných foneticky v latince ne v azbuce.
Název knihy .. proč se jmenuje kukuřice? komunismus a kaviár.. bedlivý čtenář postřehne během čtení.
Kniha má ohromný rozsah. Začíná tak nějak v době, kdy ještě byl car Mikuláš II. a chystal se velký zlom. Kniha končí v roce 2011. Kniha má kapitoly po desetiletích... Není snad jednoho desetiletí, kdy by nebyl hlad ... a kdy by nebyla válka... jakákoliv
Je osobní zpovědí autorky o její rodině, příběhu rodiny a souvislosti s jídlem. No a s dějinami.
O čem tedy je?
Kniha je velmi zajímavá, originální a ohromně přínosná. Je neuvěřitelné, co všechno v ní, je, když se podíváte na souvislosti. Ta kniha vyšla v roce 2013... a je to všechno až absurdní a šílené, když si to všechno poskládáte.
Řeší ho totiž celou svou historii. Hlad, hojnost, bohatství... a pak také štěstí, přátelství a závist, čili nepřátelství...
(view spoiler)
No je tam toho hodně.
Tu knihu si musíte přečíst. Rozšířuje obzory a je fascinující i proto, že v reálu vyšla už před 10 lety.

Joooo a ty hovory .. ryba v majonéze.. tedy já do jídelnx nechodila, ale mé děti na tohle zrovna s nelibosti vzpomínají a to je 21. století. Přišlo mi to vtipné, že tohle pořád ještě v našich jídelnách vaří a v reálu je to pěkný komunistický blaf :-D.. treska zapečená s hřibama levným sýrem a majonéze. hááá

A pár dalších věcí.
14/06/2022
Obrázek knihy
Velmi zajímavá kniha s netradičním názvem pocházející od publicistky věnující se kulinářskému umění, A. von Bremzen, nás zavede do Sovětského svazu. Anya líčí na své rodině změny životní úrovně během vlády jednotlivých státních představitelů sovětského kolosu. Velmi zajímavě převyprávěné dějiny každodennosti jsou o to působivější, že se velmi vzdalují nudnému výkladu v hodinách dějepisu... číst celé. A že je vše provázáno s tradičními ruskými recepty, to je potom jen třešničkou na chuťově výborném dortu.
1/10/2021