Banner
Banner

William Clower

1963

Doktor Will Clower přišel se řešením naléhavé situace, která trápí vyspělou civilizaci. Odpovídá totiž na otázku, jak si užívat bohaté zdravé jídlo a přitom neztratit štíhlou linii. A odpověď našel ve Francii, kam se jako neurofyziolog vydal studovat lidský mozek. Francouzi a jejich národní kuchyně mu však přišli naprosto fascinující. Přestože si v jídle dopřávají, a konzumací tučných sýrů a smetany porušují všechny zásady dietologů, jsou hubení. Clower zde získal zcela nový pohled na jídlo a stravování. Své poznatky sepsal do dvou knih, „Francouzi nedrží dietu“ a „Jezte čokoládu a zhubněte“. Doktor Clower se současně věnuje studiu a léčbě dětské obezity.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Na tuto knížku jsem přišla čirou náhodou před lety a velmi jsem si oblíbila její obsah. Abych ho shrnula ve zkratce: vlastně je to návod, jak jíst všechno a nepřibrat. Ale (ano, vždy je tu nějaké ale): i zde platí pravidla. Jezte čerstvé potraviny (ne polotovary), klidně i tučné (v žádném případě ne odtučněné, doslazované a uměle zahuštěné např. jogurty), jezte v klidu, na jídlo se sous... číst celétřeďte a podobně. Je to skvělá kniha a mnohým dietářům a dietářkám by mohla otevřít oči.
25/02/2019
Obrázek knihy
Sympatická knížka o tom, jak se americký lékař střetává s realitou francouzského stravování, ze které je upřímně perplex. Možná se nejedná o titul tak čtivý a strhující, jako některé jiné z tak populárního tématu, jakým Francouzi, Francie a jídlo a diety jsou, ale vzhledem k tomu, že je kniha psána odborníkem, a porovnává typicky "čuňácký" způsob stravování s jedním z těch nejpřirozeněj... číst celéších, je to vlastně celkem zábavné čtení se spoustou užitečných a jednoduchých rad, podle nichž se snadno zařídíte v běžném životě i tady u nás v České republice.
9/01/2019