Gordon Ramsay

1966

Gordon Ramsay je původem skotský kuchař a spisovatel, který se svým řetězcem restaurací získal celkem šestnáct Michelinských hvězd, které jsou nejvyšším uznáním pro kuchaře. V současné době jich Ramsayho restaurace mají devět. Jeho nejúspěšnější restaurace se nachází v londýnské čtvrti Chelsea a ta si drží tři Michelinské hvězdy již od roku 2001. Původně to však vypadalo na sportovní kariéru, když bylo Gordonovi dvanáct let byl vybraný jako jeden z hráčů pro klub Warwickshire pro děti do 14 let. Ramsay byl však několikrát zraněn a svou budoucnost tak přehodnotil. Nějakou dobu to po studiu gastronomie zkoušel v anglických restauracích, kvůli chování v těchto restauracích však začal studovat francouzskou kuchyni, v pozdější době vařil v prestižních hotelech ve francouzských alpách. Po návratu do Londýna získal práci šéfkuchaře v prestižní restauraci a v roce 1998 otevřel svou první restauraci. Za tuto dobu se Ramsay stal také známou celebritou, která má na svém kontě hned několik oblíbených kulinářských pořadů, ale také mnohé kuchařky. Ty byly vydány také v českém jazyce - například "Nedělní oběd: s rodinou i přáteli", "Ráj v kuchyni", nebo "Rychlá jídla".

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Na prvních stránkách kuchařky pan Ramsay píše: "Když je čas omezený, z ochucení se stává naprostá nezbytnost, protože není možnost rozvíjet hluboké chuti spojované s pečením, dušením a pomalým vařením. A je tedy velmi důležité mít dobře zásobenou spíž. Když vlatníte soubor různých omáček a koření, znamená to, že nikdy není daleko k rychlému, chutnému jídlu. Předpokládám, že máte olivový... číst celé olej, nějaký rostlinný či slunečnicový olej na smažení, různé octy, hořčici, sůl a pepř, stejně jako sbírku bylinek a koření, ale tady je seznam ingrediencí, které asi ještě nemáte a jež se zaručeně postarají o oživení." A o tom je většina receptů. O použití množství dochucovacích příměsí např. z Afriky nebo Asie, které z jídla udělají gurmánský zážitek a umění kuchaře posunou na vyšší level. Vyvstává však problém, že tyto ingredience nejsou běžně k dostání, nashánět je v různých specializovaných obchodech nebo e-shopech (včetně zahraničních) zabere dost času a povětšinou jsou dost drahé. I když se v kuchařce najdou recepty s dostupnými surovinami, vařit podle ní znamená mít stejně dobře zásobenou spíž jako má michelinský pan Ramsay.
4/04/2021
Obrázek knihy
Atlanta napsal/a o Kitchen Heaven
Náročná - jak na suroviny, tak na znalost . Ale chuťově nejinspirativnější kuchařka, jaká u nás pravděpodobně zatím vyšla. Co recept, to perla. Zatím jsem se nezklamal ani jednou a například sekce salátu je něco, k čemu se můžu vracet znovu a znovu. Nezbytnost pro ty, co to s domácím vařením myslí opravdu vážně.
Známý britský autor televizních seriálů z prostředí pohostinství Gordo... číst celén Ramsay zde uvádí více než 100 vlastních receptů na vynikající pokrmy, které si můžete připravit doma, i když by se docela dobře vyjímaly na jídelním lístku v dobré restauraci.
29/03/2020