Shoyu je tradiční sójová omáčka vyráběna ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu.
\nShoyu pochází z Číny a je jí už 2 800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a nyní je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou levnou „sójovou omáčkou“ nemá ale nic společného. Shoyu neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce shoyu.
\nV Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. Zde naleznete další zajímavé informace o výrobě a tipy na použití japonských fermentovaných specialit – shoyu, tamari a miso.
\nTipy na použití:
\n- \n
- \nčínská shoyu polévka s shitake a rýžírecept je popsán zde \n
- \nrýžový salát s rajčatyrecept je popsán na straně 20 Dobrot léto 2013 \n
- \nzeleninové sotérecept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013 \n
- \nzálivka s kešulehce rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů \n
- \ndresink na salátsmíchejte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablečný ocetdresink je výborný na rukolový salát s avokádem \n
- \njednoduchý dresink na salátsmíchejte shoyu s olivovým olejem a octem \n
- \nrestovaná hlíva úsřičnáhlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte shoyu a dokončete restování \n
- \nmarinádyna zeleninu, maso i rybyshoyu smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujtevýborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev \n
- \npokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)shoyu potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu \n
- \npolévky, omáčky, zeleninové směsi... \n
Rozdíl mezi shoyu a tamari:Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
\n- \n
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty \n
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin \n
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť \n
Výroba shoyu:Pro výrobu sójové omáčky shoyu jsou potřeba sójové boby, pšenice, fermentační činidlo koji (Aspergillus oryzae) a sůl.
\n- \n
- Sójové boby se nejprve uvaří a poté smíchají s opraženou a nahrubo rozdrcenou pšenicí. Do této směsi se přidá fermentační činidlo koji. Jeho úkolem je nastartovat kvasný proces. \n
- Směs se na tři dny umístí do speciální inkubační místnosti zvané Muro, kde lze snadněji udržovat teplotu a vlhkost vzduchu potřebnou pro správné nastartování fermentace. \n
- Poté se směs smíchá s mořskou solí a vodou a umístí do velkých cedrových kádí. \n
- V kádích shoyu zraje po dobu 18-24 měsíců, směs se pravidelně míchá. \n
- Když je směs zralá, lisuje se a následně filtruje. \n
- Nakonec se omáčka hodinu ohřívá na 80 °C. Tato pasterace je součástí tradičního postupu výroby. pečlivě se při ní hlídá, aby nebyly zničeny cenné enzymy. \n
NOVĚ V PRAKTICKÉ LAHVI S PODÍLEM RECYKLOVANÉHO PLASTU
\nVýhody našich nových obalů:
\nJsou ekologičtější- lahev je vyrobena z materiálu rPET - obsahuje 25 % recyklovaného plastu- lahev je recyklovatelná - rPET lahve lze recyklovat donekonečna- použitý materiál je ve srovnání se sklem daleko méně náročný na spotřebu energie při recyklaci
\nJsou pohodlnější k používání- obsah se lépe dávkuje - nově je lahev opatřena drážkou proti úkapu a ozubením, které zpomaluje tok
\nMají nižší hmotnost- jednodušší logistika- bezpečnější zasílání produktů přepravními službami-snažší manipulace ve výrobě
Voda, SÓJOVÉ BOBY (16,6 %), PŠENICE (13,5 %), jedlá mořská sůl (10,7 %), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae).K dochucení pokrmů.Kalorická hodnota/energie (na 100ml):300kJ/71kcal. Tuky: 0,3 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 8,7 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 8,3 g. Sůl: 13 g
\nSkladování: Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.Legislativní zařazení: Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.
\n schovat popis- Výrobce: Country Life
- Kód:
- Jazyk: Čeština
- Šířka balení: 6.2 cm
- Výška balení: 23 cm
- Hloubka balení: 6.2 cm
- Váha balení: 631 g Tagy: shoyu sojova omacka 500ml countrylife
Recenze