Jadérka a slupky modré révy vinné obsahují resveratrol, který se podílí zejména na podpoře zdraví srdce a cév.
\nResveratrol je látka, která se nejvíce vyskytuje ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, dále v arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, borůvkách, moruších, v kůře grapefruitu a v červeném vínu. Současné výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve srovnatelném množství také v bílém vínu, avšak pouze ze severních oblastí pěstování révy vinné. Z posledních výzkumů je zřejmé, že resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití. Co se týká modré vinné révy, zjistilo se, že obsahuje více resveratrolu ve zralých až přezrálých hroznech, ale pro francouzská vína je typické, že se nechávají přezrát, pak jsou náchylnější k napadení plísní Botrytis cinerea (která je považovaná za ušlechtilou), a ta prorůstá do hroznů. Rostlina se brání její produkcí právě resveratrolem, který pak přechází do vína.\nRéva vinná – Vitis vinifera, pochází z Přední a Střední Asie a je známá již od starověku. Obsahuje řadu vitaminů, hroznový cukr, stopové prvky a minerální látky. Z révy se dá vyrobit mnoho užitečných potravinářských produktů: nápoje, rozinky, ocet, ale zpracovat se dají také jadérka hroznů, která obsahují zejména přirozeně se vyskytující antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Jadérka a slupky modré révy vinné obsahují pro organismus důležitý resveratrol, který se podílí zejména na podpoře zdraví srdce a cév.
schovat popis
Recenze