Tento tmavý čaj patří do kategorie pu-erh shu (zralý typ), který prošel řízenou fermentací a následným zráním. Čaj byl vyroben v roce 2016 a má za sebou pět let zrání. Během této doby se jeho chuťový profil ustálil a zjemnil.\nPro výrobu byly použity listy z velkolistých čajovníků odrůdy Da Ye, které jsou typické pro yunnanskou provincii. Čajovníky, z nichž byly listy sklizeny, jsou starší než 50 let. Starší stromy poskytují listy s charakteristickou strukturou a vyšším obsahem látek důležitých pro proces fermentace pu-erhových čajů.\nČaj pochází z oblasti Xishuangbanna Menghai v provincii Yunnan, která je tradičním centrem produkce pu-erhových čajů. Tato oblast má specifické klimatické podmínky – vysokou vlhkost a stabilní teploty, které jsou vhodné pro pěstování čajovníků i následné zpracování pu-erhů.\nČaj je lisován do tvaru tuo cha (hnízdo), což je jeden z tradičních tvarů pro pu-erhové čaje. Tento tvar umožňuje rovnoměrné zrání a praktické skladování. Chuťově se jedná o typický zralý pu-erh s zemitými a dřevitými tóny, které jsou výsledkem fermentačního procesu a následného zrání. Textura nálevu je hustší a tmavší než u mladších pu-erhů.\nDoporučená příprava 0,6 litru čaje: \ncca 10 g čaje zalít vroucí převařenou vodou na 3 až 5 minut. Možnost zalít podruhé, přičemž prodloužíme dobu louhování na 5-10 minut.\nPozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
schovat popis
Recenze