\nAčkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednosťnují místní setkání nad sklenkou čaje. Čaj zde představuje významný sociální aspekt a dokonce se s ním pojí jedno turecké přísloví: \"Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz\", což se dá přeložit...
číst celé
\n
Ačkoliv se může zdát, že národním nápojem Turecka je káva, upřednosťnují místní setkání nad sklenkou čaje. Čaj zde představuje významný sociální aspekt a dokonce se s ním pojí jedno turecké přísloví: \"Sevmek Çay Gibidir Sevilmek Seker Bizim Gibi Garibanlar Çayi Sekersiz\", což se dá přeložit jako \"Milovat je jako čaj, být milován je jako cukr. Chudí jako my pijí svůj čaj bez cukru.\"\nKvalitní sypaný listový čaj pěstovaný v severovýchodní části Turecka v blízkosti Černého moře, která je bohatá na dešťové srážky. Pro Altinbas je specifické použití vrchního nerozvinutého pupenu a dvou přilehlých lístků, což dělá čaj chuťově bohatší ve srovnání s klasickou nabídkou této značky. Po dopití zanechává v ústech výrazný aftetaste s typickou hořkostí. \nNávod na přípravu čaje:
\n
na plotně rozpálíme nerezovou konvičku,\ndo rožhavené konvičky vsypeme cca 10g čaje na 0,5l vody,\ntřepáním s konvičkou čaj pražíme - promícháváme asi minutu,\nnásledně zalijeme 0,6dcl vody a přibližně 10 minut vaříme, \npodáváme s kostkovým cukrem, cca tři kostky na 1dcl.
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze