TYKEV MUŠKÁTOVÁCucurbita moschataMUSQUEE DE PROVENCEDruh plazivé tykve, určený pro kuchyňskou úpravu. Tato tykev má krásné široké žebrování a může dosahovat hmotnosti a3-6 kg. Barva plodů je oranžově hnědá, dužina je oranžová. Ve vyšších polohách je vhodné předpěstovat sazenice.
\nObsah:
\n1 g
\nVýsev do skleníku:dubenVýsev na záhon:květenVýsadba:květen - červen
\nSpon:200 x 100Vegetační doba:55 - 60 dnůSklizeň:srpen - říjenJak pěstovat tykev (dýni):
\n1. Dýně je hodně náročná na teplo (asi jako vodní melouny) a miluje vlhko. Vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry.
\n2. Dýni vyhovuje středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a bohatá na živiny.
\n3. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic zapracujeme na záhon vyzrálý kompost nebo dobře rozležený chlévský hnůj.
\n4. Dýně se vyznačuje mohutnými liánami s rozložitými listy a silnými úponkami, proto jí musíme dopřát hodně prostoru.
\n5. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí nepěstujeme dýně poblíž jiných druhů dýní, ale ani okurek, rajčat a brambor. Na stejném místě ji pěstujeme až po třech letech.
\n6. Dýňová semena můžeme vysévat po dvou přímo na záhon v květnu do hloubky 3 až 5 cm a do sponu 90 x 140 cm.
\n7. Sazenice tykve se dají dobře předpěstovat doma za oknem. Semena vysetá do sadbovačů nebo rašelinových tablet rychle rostou, potřebují dostatek světla, vláhy a konstantní teplotu.
\n8. Zdravé sazenice se vysazují na záhon koncem května. Do jamky přidáme kvalitní kompost, a každou sazenici mulčujeme, aby měla dostatek vlhkosti a tepla.
\n9. V době kvetení a počátku narůstání plodů jsou tykve velmi náročné na dostatek vody; musíme je pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Kropení na listy podporuje šíření plísní.
\n10. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát k nim oporu.Léčivé účinky:Dýně jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snížit riziko vzniku infarktu a mrtvice. Bílkoviny a vláknina pozitivně ovlivňují zažívání, snižují hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky a ledvin. Dýně pomáhá při revmatismu, regeneruje buňky, podporuje činnost srdce, uklidňuje nervy a celkově posiluje organismus a zvyšuje přirozenou imunitu. Jedná se také o nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinu, která nám pomáhá při hubnutí.Výživové hodnoty:Dýně obsahuje v dužnině zhruba 90 % vody, dále pak velké množství draslíku, selenu, sodíku, železa, zinku, vitaminy A, B, C, E, a K. Kuchyňské zpracování:Dýně lze vařit, péct a zapékat, smažit, zavařovat, grilovat, restovat, můžeme s nimi dělat cokoli nás napadne. Díky své sladké chuti se hodí nejvíce na marmelády, džemy, kompoty, džusy a čatní, ale využijeme ji také jako přílohu k masu, nebo jako součást grilované zeleniny. Tykev je také výbornou surovinou do nádivek do drůbeže, hodí se do slaných koláčů nebo jako zvláčňující příměs do těsta. Skvělá je k těstovinám i v rizotu. Je výborná na dýňové pyré. Skladování:Dýně nesnášejí v průběhu skladování vlhko a chlad. Studený sklep výborný pro jablka nebo kořenovou zeleninu je pro ně nevhodný. Sucho a teplota nad 12 °C prodlouží délku skladování o mnoho týdnů. Při uskladnění v suchu a za pokojové teploty vydrží plody některých odrůd až do jara.
\n schovat popis- Výrobce: Biom
- Kód:
- Jazyk: Čeština
Recenze