Okurka nakládačka
\nCucumis sativus L.
\nTWIGY F1
\nPoloraná, vysoce výnosná hybridní odrůda. Rostliny mají střední vzrůst s převážně samičím květenstvím. Odrůda je odolná proti virové mozaice okurek, padlí a je vysoce tolerantní proti plísni okurkové. Poměr délky a šířky plodu je 3,6:1.
\nObsah:
\n30 semen
\nVýsev:
\nkvěten - červen
\nSpon:
\n90 x 20 cm
\nVegetační období:
\n60 - 70 dnů
\nSklizeň:
\nčervenec - záříJak pěstovat okurky nakládačky:\n
\n1. Vyžadují hluboké propustné půdy, bohaté na humus i živiny a slunečné stanoviště chráněné před větrem. Nedaří se jim v těžkých, studených a zamokřených půdách.
\n2. Osivo okurek nakládaček vyséváme od května do června do dobře připravené půdy obohacené o kompost.
\n3. Při setí má být půda teplá alespoň 15 °C, potom semena vyklíčí do cca deseti dnů.
\n4. Pěstovat je můžeme i ze sadby. Vždy dvě až tři semena vysejeme do větších květináčků asi měsíc před plánovanou výsadbou na záhon.
\n5. Pro optimální vývoj plodů je nutná pravidelná a dostatečná zálivka od vzcházení až do konce nasazování plodů. Zaléváme dvakrát až třikrát týdně.
\n6. Při teplotách pod 18°C je zálivka zbytečná. Voda by také neměla být výrazně chladnější, než je teplota půdy.
\n7. Nejvhodnější je zálivka podmokem. Ve vzdálenost asi 20 cm od řádku rostlin uděláme mělkou rýhu, do které vodu napustíme.
\n8. Nakládačky jsou náročné na hnojení, a to zejména v období nasazování plodů. Používáme speciální hnojivo na plodovou zeleninu.
\n9. Okurky nakládačky sklízíme ve dvou až třídenních intervalech. Období sklizně trvá obvykle asi tři až šest týdnů. Jeho délku ovlivňuje počasí, zdravotní stav porostu, postupný výsev a také zvolená odrůda.
\n10. Sesbírané okurky hned zpracujeme, vydrží jen dva tři dny, potom vadnou a kazí se. Je dobré hned po sklizni okurky roztřídit podle velikosti – malé zavaříme jako klasické nakládačky, z těch větších připravíme rychlokvašky.Léčivé účinky:Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Okurka také podporuje činnost jater. Odedávna však byla považována za účinný přípravek na udržení mladistvé pokožky, ačkoliv tehdy ještě nic netušili o její liftingových účincích. Proto ji často obsahují přípravky proti vráskám a na vyrovnávání některých pleťových defektů.Vyživovací hodnoty:V okurkách je obsažen komplex vitaminů B, vitamin C, ale i síra, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Ten je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky. Skladování:Nakladačky bychom měli skladovat v suchém, šerém, odvětrávaném a chladném prostředí. Díky vysokému obsahu vody však není možné tento druh zeleniny skladovat příliš dlouho a proto je nejlepší volbou jejich zavaření. Zavařené okurky vám vydrží několik let a jsou stále dobré a chutné. To je velká výhoda zavařené zeleniny, která díky speciálnímu nálevu a dobře uzavíratelné sklenici drží chuť, barvu a konzistenci. Ale pozor, načatou láhev je potřeba uchovávat v lednici a zkonzumovat ideálně v průběhu několika dnů.
\n schovat popis
Recenze