Hrách zahradníPisum sativum convar. medullare
\nZÁZRAK Z KELVEDONUOdrůda ranná, středního vzrůstu, poléhavá. Délka lusku 7 - 9 cm s 6 - 8 semeny. Je vhodná pro přímý konzum nebo potravinářské zpracování.
\nObsah:250 gVýsev:březen - dubenSpon:30 x 5 cmVegetační období:60 - 70 dnů
\nSklizeň:červen - červenecJak se pěstuje hrách:1. Dřeňový i cukrový hrách nejčastěji vyséváme od druhé poloviny března na záhon nebo do nádob.2. Hrách setý má poměrně nízké nároky na teplotu, klíčí už při 1 °C, roste od 4 °C a nespálí ho ani jarní přízemní mrazíky. Optimální teplota je 14 až 18 °C. Při teplotách nad 30 °C špatně probíhá opylení, hrách nenasazuje lusky, předčasně dozrává a zasychá.3. Hrách setý není příliš náročný na půdu, dobře prospívá v nevyhnojené, lehké hlinité půdě.4. Záhon na výsev hrachu setého pečlivě uhrabeme a uděláme řádek o hloubce 5 – 7 cm. Vzdálenost řádků se pohybuje okolo cca 50 cm.5. Hrách vyséváme do řádku po jednotlivých zrnech 6 – 8 cm od sebe, nebo do hnízd po 3 – 4 semenech, vzdálenost by měla být 10 – 15 cm. 6. Vysetá zrnka hrachu musíme co nejpečlivěji zahrnout zeminou, aby je nevyzobali ptáci. 7. Hrách potřebuje k růstu oporu. Na čerstvě vysetou plochu nebo ještě před setím se vyplatí natáhnout například pletivo nebo síťku, lze použít i větve, tyče, klacíky nebo provázky. Jakmile hrách vzklíčí, naveďte ho na oporu, tím zvýšíte kvalitu plodů i bohatost úrody. Pokud je to možné, zasejte hrách u plotu, po němž se může pnout.8. Hrách výborně prospívá ve společnosti okurek, mrkve a hlávkového salátu. Naopak se hrách nemá dávat na záhon s fazolemi, protože mají stejné nároky na půdu a napadají je i stejní škůdci a nemoci. Nesvědčí mu ani společnost cibule, česneku, brambor a rajčat.9. Hrách setý potřebuje od výsevu do sklizně 56 až 80 dní. Vysévat ho můžeme postupně až do konce jara. Zelený hrášek sklízíme zhruba od poloviny června až do poloviny července. 10. Záhon s hráškem pravidelně odplevelujeme a mírně kypříme půdu, při suchém počasí zavlažujeme.Léčivé účinky:Hrášek podporuje činnost slinivky břišní, mírně snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje stav ledvin a neměl by chybět v jídelníčku lidí s jakýmkoli srdečním onemocněním. Nejhodnotnější je čerstvý, za ním následuje mražený a na posledním místě konzervovaný. Výživové hodnoty:Kromě bílkovin obsahuje hrášek také mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Čerstvý, mladý hrášek je bohatým zdrojem vitamínu C. Najdeme v něm spoustu karotenů chránících zrak a stimulujících obnovu sliznic. Hrách obsahuje i velké množství některých vitamínů skupiny B (B1, B2, B3), které jsou důležité pro mentální zdraví, pevné nervy, zdravou pleť a pevné vlasy. Hrách je také zdrojem vápníku, fosforu, draslíku a mědi.Zajímavosti:Pochází z oblasti východního středomoří. V Evropě se pěstuje na polích od 9.století. Zelený hrášek jako zelenina se používá v gastronomii od 15.století.
\n schovat popis- Výrobce: Biom
- Kód:
- Jazyk: Čeština
- Šířka balení: 9 cm
- Výška balení: 13 cm
- Hloubka balení: 3 cm
- Váha balení: 247 g
Recenze