Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná a uvařená pšenice. Vypadá jako kuskus a i se podobně připravuje. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Hodí se do rizot, nádivek, polévek, salátů nebo kaší.
\nPoklad blízkovýchodní kuchyně! Jeden díl vmíchejte do dvou dílů vroucí vody, odstavte a nechte dojít.
\nJe skvělý jako příloha, ve formě \"rizota\", s pečenou i dušenou zeleninou nebo jako náplň do plněných paprik. Můžete ho přidat do teplých i studených salátů nebo zavařit do polévky. Zvýšíte tak vydatnost i energetickou hodnotu jídel. Je ideální surovinou pro ty, kteří nemají moc času na vaření, ale zároveň jim není jedno, co jí a snaží se dodržovat zdravý životní styl. Pšeničný bulgur je univerzální surovina, která se ve vaší kuchyni neztratí.
\nEkonomické a ekologické 5kg balení šetří nejen vaši peněženku, ale i přírodu od vytváření zbytečných obalů.
\nO bulguru se hodně dozvíte v časopise Dobroty Zima 2013-14. Najdete zde i recept na švestkovo-pomerančový bulgur na str. 8.
\nVyužití:
\n- \n
- rizoto - použijte bulgur místo rýže a smíchejte ho s oblíbenou zeleninou nebo s houbami \n
- nádivka - bulgur nakombinujte například s paprikou, restovanou cibulkou, bazalkou a petrželkou \n
- polévka - bulgur přidávejte do polévky třeba místo těstovin, stačí ho vložit do polévky ke konci vaření a povařit ho v polévce jen 10 minut \n
- salát - zkuste smíchat uvařený bulgur s avokádem, ledovým salátem, cizrnou a balkánským sýrem, dochucujte solí, pepřem a citrónovou šťávou \n
- kaše - namočte datle do horké vody, nechte odstát, poté přidejte další vodu, přiveďte k varu a následně přisypte bulgur, trochu skořice a vařte 15 minut, po dovaření můžete přidat i arašídové máslo pro krémovitou konzistenci \n
Příprava bulguru je velmi snadná a podobná jako u kuskusu. Většinou spotřebuje až trojnásobek vody a můžete ho buď vařit 15 minut v kuse nebo stačí jen 5 minut a nechat ho dojít pod pokličkou. Je možné ho i nabobtnat zalitím studené vody. Nabobtání trvá přibližně hodinu.
\nBulgur je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Používá se hlavně na výrobu pilafů, kibbehy nebo salátů. U nás je méně známý, i když se nejedná o exotickou surovinu. Využíváme ho především jako přílohu nebo ho dáváme do nádivek, karbanátků a sekané.
\nBiopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Hrubě mletá PŠENICE. Může obsahovat stopy arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíBulgur vařte 2 minuty v osolené vodě, na 1 díl bulguru 2 díly vody. Poté nechte 15–20 minut dojít pod pokličkou.Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1340kJ/319kcal. Tuky: 1,2 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 73 g. z toho cukry: 0,6 g. Bílkoviny: 13 g. Sůl: 0,08 g
\nSkladování: Skladujte na suchém a chladném místě. Chraňte před slunečním zářením. Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – pšenice hrubě mletá
\n schovat popis- Výrobce: Country Life
- Kód:
- Jazyk: Čeština
Recenze