Cizrně se také někdy říká římský hrách. Je to luštěnina s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Můžete ji použít jako přílohu nebo jako základ pomazánek či polévek.
\nKrálovna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.
\nŘímský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.
\nVyužití:
\n- \n
- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného \n
- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek \n
- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran \n
- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa \n
- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku \n
- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu \n
- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů \n
- Cizrnová moussaka - recept na tuto specialitu najdete v časopise Dobroty podzim 2012 na str. 6 \n
- Cizrnová karobela - tip na sladkou pomazánku z cizrny hledejte v časopise Dobroty podzim 2016, podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata \n
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Cizrna. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. produkt kontrolovaného ekologického zemědělstvíCizrnu namočte na 8–16 hodin, propláchněte a vařte do měkka 75–90 minut.Kalorická hodnota/energie (na 100ml):1524kJ/364kcal. Tuky: 6 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 1,1 g. Sacharidy: 44 g. z toho cukry: 11 g. Bílkoviny: 19 g. Sůl: 0 g
\nSkladování: Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před slunečním zářením.Legislativní zařazení: Luštěniny – cizrna
\n schovat popis- Výrobce: Country Life
- Kód:
- Jazyk: Čeština
- Šířka balení: 25 cm
- Výška balení: 36 cm
- Hloubka balení: 16 cm
- Váha balení: 5.2 kg Tagy: cizrna 5kg bio countrylife
Recenze