\nZemě původu: Dominikánská republikaRegion: San José de OcoaNadmořská výška: 600 - 1.450m n.m.\nZpracování: prané/mokréOdrůda: Typica, Mundo Novo, Bourbon, Caturra, CatuaiProducent: Finca Ibonna - Ana a Samuel BaltensbergerStupeň pražení: Full city +\nV Dominikánské republice se káva pěstuje již...
číst celé
\n
Země původu: Dominikánská republikaRegion: San José de OcoaNadmořská výška: 600 - 1.450m n.m.
\n
Zpracování: prané/mokréOdrůda: Typica, Mundo Novo, Bourbon, Caturra, CatuaiProducent: Finca Ibonna - Ana a Samuel BaltensbergerStupeň pražení: Full city +
\n
V Dominikánské republice se káva pěstuje již od roku 1715, kdy ji sem dovezli první obchodníci. Dříve byla vyvážena pod obchodním názvem Santo Domingo. Pěstují zde pouze arabiky v různých variantách. Zdejší klima a půda je ideální pro zrání výborné kávy, která zde roste od 600 do 1500 metrů nad mořem. Nejznámější druhy jsou Cibao, Bani, Ocoa a Barahona - všechny kávy zde zpracovávají mokrým procesem.
\n
V roce 1988 se Ulrich Baltensberger přestěhoval ze Švýcarska do Dominikánské republiky s nápadem a odhodláním založit kávovou farmu. V oblasti známé pro svůj vynikající terroir a mikroklima, získal 93 hektarů půdy v Centrálních Kordillerách v provincii Ocoa. Dnes tuto krásnou farmu spravují a pokračují v jejím rozvoji jeho syn Samuel, spolu s manželkou Anou a synem Tiagem.
\n
Na pozemku pracuje více než 25 zaměstnanců, kteří se starají o pěstování kávovníku, odstraňování dužiny, fermentaci, mytí a sušení kávy. Během sklizně se k týmu připojí 150 sběračů, kteří zajistí sběr pouze červených, zralých třešní. Od svého založení byla Finca Ibonna místem, kde biodiverzita, ekologické postupy a vysoké sociální standardy hrají ústřední roli.
\n
Stínící stromy a vhodné techniky hospodaření s vodou činí tuto „ostrovní kávu“ jedinečnou nejen z hlediska udržitelné produkce, ale především ze senzorického hlediska.
\n
S nadsázkou se dá říci, že káva je oficiální nealkoholický nápoj z Dominikánské republiky.
\n
schovat popis
Recenze