\n\n
Černá rýže se v oblastech Asie konzumuje tisíce let, přestože po staletí to byla potravina určená pouze pro císaře a jeho rodinu. I proto se ji také přezdívá \"zakázaná rýže\". Nebyla to potravina určená pro veřejnost. Jde o tmavě purpurová zrna, která jsou velmi bohatá na antioxidanty, ale také vysoký obsah vlákniny. Vláknina příznivě působí na celý trávicí systém a navíc na sebe váže toxiny ze zažívacího traktu a pomáhá je vylučovat z těla.
\nKromě tmavé barvy má i svou charakteristickou oříškovou chuť. Černá rýže je považovaná za superpotravinu, protože má vyšší množství ankoyanů, což jsou antioxidanty, které dávají rýži svou specifickou barvu. Stejně jako ostatní druhy rýže, je i černá rýže přirozeně bezlepková, je tak vhodná i pro celiaky. Díky množství obsažené vlákniny nezvyšuje rychle hladinu cukru v krvi a proto je vhodná pro diabetiky. Rýže je podstatnou součástí asijské populace a v tradiční čínské medicíně je černá rýže prospěšná pro zdraví ledvin, žaludku a jater.
\n\nJak černou rýži připravit?
\nČernou rýži neproplachujte, vnější vrstva obsahuje antioxidanty. 1 šálek rýže by se měl pomalu vařit ve 2 šálcích vody dokud se voda nevyvaří cca 35 min. u předem namočené rýže a 60 min nemamočené.
TIP: rýži předem namočte, nejméně na hodinu, lépe až na 12 hodin a vařte ve stejné vodě, v jaké se namáčela, získáte takto maximum cenných živin.


Přednosti BrainMax Pure černé rýže:
\n- \n
- Zdroj energie \n
- Široké spektrum využití. \n
- Vysoký obsah antioxidantů. \n
- Přirozeně bezlepková. \n
- Bez GMO. \n
- BIO, RAW, VEGAN. \n
Možnosti použití černé rýže
\n- \n
- Rýže lze použít jako přílohu k masových i bezmasým pokrmům. \n
- Můžete ji přidat do zeleninových salátů. \n
- Je vhodná také do rizota nebo ji lze připravit jako smaženou rýži. \n
Populární recepty s černou rýží
\n.png\")
Pilaf z černé rýže
\n
Složení:
- \n
- \n200 g černé rýže\n\n \n
- 400 ml vody \n
- Sůl \n
- 2 lžíce olivového oleje\n \n
- 1 nasekaná šalotka \n
- 1 lžička sušeného tymiánu\n \n
- 1 lžička sušeného česneku\n \n
- 475 ml kuřecího vývaru \n
- 1 bobkový list\n \n
- 35 g mandlí\n \n
Postup:
\nČernou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 20 minut. Po cca 10 minutách vaření rýži osolte. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte šalotku a smažte dozlatova. Do pánve přidejte rýži a tymián. Po 3-4 minutách postupně přimíchejte vývar, česnek, bobkový list, sůl, pepř a půl mandlových třísek. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni cca 20 minut dokud se vývar nevypaří a rýže nezměkne. Nakonec ozdobte druhou polovinou mandlových třísek a servírujte.
\n\n%20(1).png\")
Smažená černá rýže s arašídovou omáčkou
\n
Složení:
- \n
- 5 lžic arašídového másla\n \n
- 1/2 lžíce sezamového oleje \n
- 1 lžíce kokosových aminos\n \n
- 1/2 lžíce chilli omáčky \n
- 1 lžíce medu\n \n
- Kůra z 1 limety \n
- 1 lžíce limetkové šťávy\n \n
- 60 ml vody \n
- 200 g černé rýže\n \n
- 400 ml vody \n
- 1/2 hlávkového zelí \n
- 2 jarní cibulky \n
Postup:
\nV malé misce smíchejte arašídové máslo, sezamový olej, sojovou omáčku, chilli omáčku, med, limetkovou kůru, a limetkovou šťávu. Přidejte ke směsi vodu a promíchejte. Černou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 30-45 minut. Po cca 20 minutách vaření rýži osolte. Olej rozehřejte ve velké nebo wok pánvi. Přidejte zelí, osolte a smažte doměkka. Na talíř připravte černou rýži a hlávkové zelí, přelijte dresinkem a ozdobte jarní cibulkou.
\n\n.png\")
Černá rýže se zázvorem a kardamomem
\n
Složení:
- \n
- 2 lžíce másla Ghí\n \n
- 1 větší nasekaná šalotka \n
- 2 lžíce čerstvého nasekaného zázvoru \n
- 200 g černé rýže\n \n
- 400 ml vody \n
- 1 lžíce celého kardamomu\n \n
Postup:
\nČernou rýži propláchněte pod studenou vodou. Pak rýži zalíjte 400 ml vody, pořádně zamíchejte a na mírném ohni a pod pokličkou vařte 30-45 minut. Po cca 20 minutách vaření rýži osolte. Na větší pánvi rozehřejte ghee a přidejte šalotku se zázvorem. Smažte cca 5 minut do hněda. Poté přidejte uvařenou rýži, kardamom a povařte ještě 2 minuty. Rýži ozdobte jarní cibulkou a servírujte.
\n\nPřednosti BrainMax Pure černé rýže
\n
Zdroj vlákniny
\nVysoký obsah vlákniny pomáhá trávicímu systému.
\n
Nízký glykemický index
\nDíky vysokému množství vlákniny má rýže nízký glykemický index a je tak vhodná pro diabetiky.
\n
Přirozeně bezlepková
\nRýže patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny, takže je vhodná i pro osoby s celiakií.
\nVýživové údaje | \nna 100g | \n
---|---|
Energetická hodnota | \n1477 kJ / 353 kcal | \n
Tuky | \n2,8 g | \n
- z toho nasycené mastné kyseliny | \n0,6 g | \n
Sacharidy | \n72,7 g | \n
- z toho cukry | \n0,9 g | \n
Vláknina | \n4,1 g | \n
Bílkoviny | \n7,1 g | \n
Sodík | \n0,001 g | \n

BIO certifikace CZ-BIO-001
\nNaše černá rýže má BIO certifikát - Produkce ekologického zemědělství mimo EU.
\n
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
\nSložení: 100% organická jasmínová rýže
\nPůvod: Kambodža
\nDistributor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
\nSkladování: V suchu, v uzavřeném obalu.
\nHmotnost: 1kg
\n- Výrobce: BrainMax
- Kód:
- Jazyk: Čeština
- Šířka balení: 23.5 cm
- Výška balení: 33 cm
- Hloubka balení: 2 cm
- Váha balení: 1.1 kg
Recenze