Šalotka Golden Gourmet má žluté cibulky. Jedná se o velmi vytrvalou rostlinu, kterou lze zasadit i v podzimních měsících s očekávanou úrodou v dalším roce.
\nOdrůda je odolná vůči většině běžných onemocnění a zároveň velmi výnosná – při výsevu 500 gramů cibulek bývá výnos až 18 kilogramů.
\nŠalotky mají oproti běžné cibuli vynikající jemnou chuť, kterou oceníte zejména v syrovém stavu, ale také v pokrmech, kdy nechcete, aby chuť cibule převážila nad ostatními chutěmi.
\nŠalotky mají mnohem více silic, vitamínů, minerálů, cukrů i vody.
\nVýsadba:Výsadba se provádí po posledních mrazech (březen–květen)na venkovní záhon.
\nSpon:20 x 10 cm.
\nJak pěstovat cibuli sazečku :Cibule má rádateplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírnězásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
\nPři pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovujefosforadraslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
\nSklizen :U cibule věnujte pozornost správnémuobdobí sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladují. Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšenávesvazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dává se cibule na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.
\nVelikost cibulek je 7–15 cm.
\n schovat popis
Recenze