Bílá pivoňka tvoří střed mezi čajem Yin Zhen a Shou Mee. Při sklizni se sbírá jeden ochmýřený vrcholový výhonek (tips) spolu s dvěma přilehlými lístky. Sběr obvykle probíhá brzy z jara, kdy jsou čajové keře po zimě plné živin potřebných pro růst listů. Přítomnost tipsů a mladších lístků vytváří osvěžující a povzbuzující nálev plný jemných a lahodně sladkých chutí. Vydrží několik nálevů, které vám umožní dokonale poznat veškeré chutě a vůně, které tento čaj ukrývá v lístcích. \nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
\nnálev: voda o teplotě 85 až 90°C, louhovat 2 až 3 minuty, \nnálev: voda o teplotě 90°C, louhovat 2 až 3 minuty, \nnálev: voda o teplotě 90 až 95°C, louhovat 3 až 4 minuty.
\nPříprava 3g čaje ve 150ml gaiwanu:
\n- \n
- až 3. nálev: voda o teplotě 85°C, louhovat 40, 20 a 40 vteřin. \n
- až 6. nálev: voda o teplotě 85 až 90°C, louhovat 60, 100 a 140 vteřin. \n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n schovat popis
Recenze