\nČínský polozelený (oolong) čaj nazývaný také jako Bohyně milosrdenství je klasickým a vyhledávaným zástupcem čínských oolongů. Lístky jsou srolovány do zrnek nebo esovitě pokroucené a mají zelenohnědou barvu. Čaj se vyznačuje jemnou nasládlou chutí připomínají ovoce nebo květiny (též ale...
číst celé
\n
Čínský polozelený (oolong) čaj nazývaný také jako Bohyně milosrdenství je klasickým a vyhledávaným zástupcem čínských oolongů. Lístky jsou srolovány do zrnek nebo esovitě pokroucené a mají zelenohnědou barvu. Čaj se vyznačuje jemnou nasládlou chutí připomínají ovoce nebo květiny (též ale existují i pečenější varianty). Dále se v něm objevují dřevité a zemitější poznámky. \nK čaji se váže legenda, dle které jej nalezl chudý rolník na radu časem zničené sochy Bohyně milosrdenství v chátrajícím chrámu. Čaj disponoval výtečnou chutí a lidé si jej rychle oblíbili. Z peněz, které rolník prodejem čaje vydělal, nechal chrám a sochu opravit. Díky vzkvétajícímu obchodu s čajem začal postupně vzkvétat celý okres.\nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce (před 1. nálevem provedeme oplachovací nálev):
\n
nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 100 vteřin,\nnálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 70 vteřin,\nnálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 130 vteřin.
\n
Příprava 3g čaje v 150ml gaiwanu (před 1. nálevem provedeme oplachovací nálev):
\n
\n- až 4. nálev: voda o teplotě cca 95°C, louhovat 90, 40, 100 a 160 vteřin.
\n
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze