\nBěhem jarní sklizně (First Flush) se sklízí mladé čajové lístky s vrcholovým pupenem. Sběr začíná v únoru a končí během dubna. Sesbírané lístky jsou velmi jemné a poddajné. Jejich chuť se vyznačuje výraznými svěžími a květinovými tóny. Pro zachování jarního a svěžího spektra chutí se čajové...
číst celé
\n
Během jarní sklizně (First Flush) se sklízí mladé čajové lístky s vrcholovým pupenem. Sběr začíná v únoru a končí během dubna. Sesbírané lístky jsou velmi jemné a poddajné. Jejich chuť se vyznačuje výraznými svěžími a květinovými tóny. Pro zachování jarního a svěžího spektra chutí se čajové lístky méně oxidují a výsledný čaj se nachází někde mezi zeleným a černým čajem, byť se častěji označuje jako černý. Jarní sklizně bývají některými považovány za to vůbec nejlepší, co čajový svět nabízí. Milovníci těchto čajů každé jaro s napětím očekávají první zpracované sklizně, které se velice rychle rozprodají. Ne nadarmo tento čaj získal pověst šampaňského mezi čaji.\nDoporučená příprava 0,5 l čaje:první nálev - 10 g čaje zalijte cca 80°C převařenou vodou na 1 až 3 minutydruhý nálev - zalijte cca 90°C převařenou vodou na 1 až 3 minuty\nPozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze