\nČaj se v Ruhuně začal pěstovat poměrně pozdě. První čajové zahrady byly otevřeny kolem roku 1900 při úpatí centrálního horského masivu. V době, kdy byla většina těchto čajových pozemků vlastněna Brity, se Ruhuna stala baštou cejlonského farmářského bratrství, které vyjma čajovníků zahrnovalo...
číst celé
\n
Čaj se v Ruhuně začal pěstovat poměrně pozdě. První čajové zahrady byly otevřeny kolem roku 1900 při úpatí centrálního horského masivu. V době, kdy byla většina těchto čajových pozemků vlastněna Brity, se Ruhuna stala baštou cejlonského farmářského bratrství, které vyjma čajovníků zahrnovalo také další plodiny, např. kaučuk. Politické změny v 70. letech vedly k posílení trhu a rozmach v oblasti přetrval dodnes a spolu s Sabaragamuwa je Ruhuna jednou z klíčových čajových oblastí Srí Lanky.\nČaje z Ruhuny se řadí k nížinným čajům a pěstují se nadmořské výce do 600 metrů. Tento klasický čaj se zakrouceným listem dává čajový nálev výrazné a plné chuti s lehkým oříškovým aroma. Vhodný také podávaný společně s mlékem.\nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
\n
nálev: voda o teplotě cca 90°C, louhovat 3 až 4 minuty.
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze