\nVarianta bílého čaje vhodná ke každodennímu popíjení. Čaj obsahuje hrubší hnědozelené lístky a několik málo tipsů zjemňujících výraznější charakter čaje. Nálev žluté barvy přináší plnější ovocné tóny, sladkost a bylinné nebo skořicové poznámky. Dobře se páruje např. s některými dezerty, které...
číst celé
\n
Varianta bílého čaje vhodná ke každodennímu popíjení. Čaj obsahuje hrubší hnědozelené lístky a několik málo tipsů zjemňujících výraznější charakter čaje. Nálev žluté barvy přináší plnější ovocné tóny, sladkost a bylinné nebo skořicové poznámky. Dobře se páruje např. s některými dezerty, které zesilují ovocnost a sladkost čaje. Pro nízký obsah kofeinu je skvělém společníkem k večernímu čajování. Některé prameny o tomto čaji říkají, že kdysi dávno býval dodáván pouze na císařský dvůr a nejvíce oblíbený byl za vlády dynastie Song (960 až 1279 n.l.). \nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
\n
nálev – voda o teplotě 80 až 90°C, louhujeme 3 až 5 minut.
\n
Příprava 3g čaje v 150ml gaiwanu:
\n
\n- a 2. nálev – voda o teplotě 80°C, louhujeme vždy 20 až 50 vteřin,
\n- až 5. nálev – voda o teplotě 90 až 95°C, louhujeme 40, 70 a 90 vteřin.
\n
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze