Vyvážená fair trade bio káva arabika pěstovaná na sopečné půdě karibské pánve v nadmořských výškách 900-1700 m n. m. Neobvyklá harmonická kombinace nadmořské výšky, místních klimatických podmínek a vlastností půdy umožňuje uzrát jemné a komplexní kávě s aromatickými tóny vanilky a dřeva. Jde přitom o poměrně silnou kávu a není divu, že se Karibik stal již v 18. století hlavní produkční oblastí kávy a získal věhlas po celém světě.
\nKávu pěstují, ručně sklízí i třídí a tzv. mokrou cestou promývají a suší drobní zemědělci z federace FEDECARES (Federación de Caficultores de la Región Sur) na jihozápadě Dominikánské republiky. Toto \"sdružení pro svobodu\" vzniklo v roce 1985 po 30 letech diktatury a 12 letech \"transformace\" a má dnes na 6500 členů. Díky projektu Cafe Femenino, který zahájila ředitelka společnosti Maria Isabel Balbuena, zde ženy hrají zásadní roli. Z rolnic se stávají skutečně podnikatelky a vydělané peníze používají pro studium členů rodiny. Rozhodly se vytvořit také další zdroje příjmu a chovají krávy, kozy a ovce.
\nVšichni kávu pěstují ve stínu větších stromů v odlehlých venkovských oblastech, které nejsou snadno dostupné, ale jsou ideální pro pěstování kvalitní kávy. Budoucnost ostrova Hispaniola je ale spjata s lidmi oběma národů, kteří ho obývají - Dominikánské republiky na východě a Haiti na západě. Např. Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství (IFAD) proto rád podporuje udržitelná řešení, která rozvíjí venkov obou sousedů zároveň.
\nStojí také za zmínku, že káva z Haiti je jakýmsi rodinným stříbrem pražírny Lobodis. Právě ta byla totiž vůbec první fair trade kávou, kterou Lobodis uvedl na francouzský trh a posléze i do dalších zemí. Proto se také tato káva jmenovala Calinda, což je starobylý válečnický tanec haitských bojovníků. I dnes tvoří tuto karibskou kávu také zrnka od pěstitelů COOPACVOD, družstva založeného v roce 1976 z iniciativy asi 30 různých zpracovatelů kávy na Haiti. Dnes už více než 1700 členů obhospodařuje své zahrady ve vlhké horské oblasti Dondonu a svou produkci vyváží do celého světa z Cap Haitien, odkud máme také kakao v mléčné čokoládě Millésime Chocolat.
\n schovat popis
Recenze