Kategorie

Kuchařské recepty

Kuchařky, knihy plné zajímavých rad a tipů k vytváření nejrůznější pokrmů, jsou jedním z mála literárních žánrů, jejichž kořeny se datují do zhruba stejného období. Doložené kuchařky z Asie a Evropy pocházejí zhruba z 13. - 14. století. Jednu z nejstarších bychom poté nalezli v Arábii. Původní lahůdky z 10. století, které tato kuchařka obsahuje, by si dnes nejspíš nikdo nevychutnal.

O kuchařky však ani zdaleka není nouze. V dnešní době vznikají desítky knih s kuchařskými recepty. Podle těch se můžete naučit připravovat nejrůznější pokrmy. Kuchařky jsou dnes zaměřeny na jednotlivé suroviny, druhy pokrmů, ale i vaření bez různých přísad nebo nejrůznější trendy, například raw (syrové vaření). Vyzkoušet tak můžete kuchařky známých osobností, jakými jsou Jamie Oliver nebo Martin Škoda. Nebo se můžete zaměřit konkrétněji, například na maso, vegetariánství, pečení, bylinky atd.