Kategorie

Jídla

Jídlo je, vedle nápojů, podskupina potravin. Jídlo hraje svou nezaměnitelnou roli od pradávna a velice brzo také získalo jiný, než jen pragmatický význam. Jídlo bylo objektem moci: ten, kdo má víc jídla, je vlastně schopný zajistit živobytí a vyhnout se hladu, tzn. je schopný vůdce. S tím také souvisí mrhání a obžerství, kterým byl proslulý už starověký svět. Římské Bakchanálie byly oslavou vína a úrody, stejně jako Dionýsie v Řecku. Pevné místo má pojem národní kuchyně, což poukazuje na fakt, že jídlo je dodnes silným předmětem národní identity. V dnešní době se jídlo spojuje s ekologií (tendence proti plýtvání), s vizualitou (tzv. food porn, jídelní porno), s psychickými poruchami aj. Z knih jsou na jídlo zaměřeny především kuchařky, které mají velice širokou tématickou škálu. Věnují se přípravě jídel vařením i syrové stravě, technikám pro začátečníky nebo pokročilé, přípravě konkrétní suroviny (např. dýně, rýže, ořechy, bylinky, sýry atd.), populární zdravé výživě atd. Pozornost přitahují knihy vaření se známými osobnostmi.