\nČaje z Dimbuly patří k nejslavnějším cejlonským čajům. Dimbula je totiž jednou z prvních oblastí, kde byly po kávové katastrofě (veškerou produkci zničilo masivní rozšíření rzi Hemileia vastatrix) vysázeny v roce 1870 čajové keře. Obdobně jako Nuwara Eliya je Dimbula během srpna a září typická...
číst celé
\n
Čaje z Dimbuly patří k nejslavnějším cejlonským čajům. Dimbula je totiž jednou z prvních oblastí, kde byly po kávové katastrofě (veškerou produkci zničilo masivní rozšíření rzi Hemileia vastatrix) vysázeny v roce 1870 čajové keře. Obdobně jako Nuwara Eliya je Dimbula během srpna a září typická monzuny, nejlepší čaje tak produkují sklizně v sušších lednových a únorových měsících. Čajové listy jsou dlouhé a dodavají čaji lahodnou chuť, příjemně silné tělo a pronikavou vůni. Zdejší čajové keře rostou ve výškách 1100 až 1500 metrů nad mořem, což z nich činí čaje převážně vysokých poloh.\nChuť tohoto čaje je osobitá, mírně kysele kořeněná, dlouhotrvají v ústech a s lehkým ovocným podtónem.\nPříprava 10g čaje v 0,5l konvičce:
\n
nálev: voda o teplotě cca 75°C, louhovat 2 až 3 minuty,\nnálev: voda o teplotě cca 85°C, louhovat 2 až 3 minuty.
\n
Pozn. k přípravě: uvedené časy jsou orientační a je např. dobré si po určitém čase louhování slít trochu čaje, ochutnat jej a případně celý nálev scedit nebo nechat dál louhovat. Čaj vám má chutnat, a pokud např. preferujete silnější čaje, použijete více lístků, teplejší vodu nebo protáhnete dobu louhování. Nebojte se s čajem experimentovat, jen tak objevíte chutě, které vám budou sedět nejvíce.
\n
schovat popis
Recenze