Od mala jsem si zvykl na mléčné výrobky celkem rychle a to díky tomu, že jsme sami vyráběli celou řadu potravin a díky tomu se nám dostala celá řada zkušeností. Je tedy pravdou, že jisté období doporučovalo mléčné výrobky zcela vypustit z jídelníčku atak jsme i my podlehli obavě, která nás do jisté míry omezila. Jsem tak teď moc rád, že si opět můžeme celou řadu výrobků sami vyrobit a ... číst celévzpomenou si tak mnohdy na opravdovou chuť.
Kdesi mam doma i starou dobrou opevovanou knihu Mlekar, ale odradilo me tl neustalre pouzivani ockovani, specialnich konzervacnich latek a podobne. Dost dlouho me to odradilo od jakychkoli dalsich pokusu. Ale ted mam pocit, ze jsem nasla poklad. Zatim nevim, nakolik mi budou rady z knihy Domácí jogurt, tvaroh a sýr od Bellersen Quirini Cosima fungovat, ale navnadilo me to, inspirovalo k... číst celé novym pokusum. Vypada to jednoduse!
Pokud vás chytla dnešní móda hand made aneb udělej si sám, rozhodně doporučuji prolistovat tuto knihu. Najdete v ní obrovské množství receptů na domácí mléčné výrobky. Sama mám zatím vyzkoušený jogurt a tvaroh, chystám se na sýry. Je to jednoduché, chutné a hlavně bez zbytečných konzervantů. V knize je popsáno i samotné zpracování mléka a smetany, takže pochopíte, že na tom není vůbec n... číst celéic složitého.