Miluji období středověku, proto když jsem našla úplnou náhodou tuto knížku Kuchyně pozdního středověku, okamžitě jsem si ji koupila. Knížka je velice zajímavá, dozvíte se, jak se ve středověku vařilo a jedlo, dozvíte se jak a co jedli lidé z vysoce postavené šlechty, ale i měšťané nebo i ti nejchudší obyvatelé. V knížce je i pár dobových receptů, které stojí za to vyzkoušet. Velmi hezká... číst celé a povedená knížka.
Kuchyně je součástí lidské civilizace a vyvíjí se společně s ní. Rozvoj zemědělství v pozdním středověku zaručil větší množství potravin a to nejen pro šlechtu, ale i obyvatele měst a poddané. Uveřejněné recepty ukazují na jídla pro nižší vrstvy a i pro ty bohatší. Uveřejněné ingredience jsou totožné s dnešními, ale jsou uvedené i exotické. Způsoby konzervování masa, úpravy zeleniny a r... číst celéyb, různé druhy kaší, mléčné výrobky to vše poukazuje na stravu našich předků. Součástí je i popis a vybavení kuchyní. Pro zájemce o vaření hezké počtení.
Pro ty, co mají rádi období středověku, to bude určitě skvělá kniha. Já se o historii dopodrobna nezajímám, ale tohle mě moc bavilo. Na začátku knihy se dozvíte jak se ve středověku nakupovalo a jaké bylo vybavení kuchyní, taky je tu popsán rozdíl mezi venkovskými kuchyněmi a stravováním a kuchyní šlechty, což bylo mimořádně zajímavé. Jsou tu samozřejmě i recepty, není jich mnoho ale ty... číst celé které tu jsou, zní opravdu zajímavě, taková jazyková kaše nebo semenečná polévka musejí být opravdu dobré :)