Čeněk Zíbrt

1864 - 1932

Prof. PhDr. Čeněk Zíbrt, vlastním jménem Vincenc Jan Zíbrt, působil také pod pseudonymem E. Horský. Svá studia prožil v několika zahraničních městech, například ve Varšavě, Berlíně nebo Lvově. Když se stal docentem všeobecné kulturní historie, věnoval se především tématu Rakouska-Uherska a zároveň byl zaměstnán jako písař pro Muzeum království českého. Když mu byl udělen titul mimořádného profesora, začal přednášet na téma kulturní historie. Na toto téma také psal do Ottova slovníku. Zíbrt získal čestné ocenění za pěstění národopisného studia a také byl spoluredaktorem vůbec prvního vědeckého časopisu ,,Časopis Musea království Českého”.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
O Zíbrtova díla se opírá mnoho autorů, proto je dobré seznámit se s nimi. V této obsáhlé knize autor podrobně zachycuje události od přástek a masopustu, přes Velikonoce, letnice a obžínky až po podzimní svátky a Vánoce. Mnohé zvyky jsou dnes už naštěstí zapomenuty, například stínání kohouta, shazování kozla. Vzhledem k tomu, že tato kniha poprvé vyšla už opravdu dávno, nečekejte informa... číst celéce o současném slavení svátků. Protože kniha jde opravdu do hloubky (najdete zde, jak to vypadalo v různých oblastech během daného svátku), není vhodná pro každého, ale spíše o milovníky historie a starých zvyků.
30/07/2020
Obrázek knihy
Tato kniha čerpá z receptů uveřejněných v roce 1917 (recepty ale pocházejí z roku 1817). V roce 1917 byla v českých zemích opravdu doba nedostatku, stále ještě byla první světová válka a kvůli různým okolnostem bylo potravin ještě méně než v předešlých letech války. Uvedené recepty jsou mnohdy dost netradiční, najdete zde jídla z různých rostlin (například ze šťovíku), mouku ze dřeva, r... číst celéecepty, jejichž základem byly veverky nebo žáby. Dále je zde uvedeno, jaké se dříve používaly náhražky kávy a jak se vaří proslulá rumfordská polévka. Skvělým nápadem bylo přidat k Zíbrtově knize vysvětlivky a komentáře, ty jsou pro čtenáře velmi přínosné. Především se zde dozvědí, co si mají pod kterou plodinou představit (přece jenom dnes jsou některé věci pro nás málo známé, neznámé nebo jim říkáme jinak).
21/11/2017