Jitka Rákosníková

Původně vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a učila španělštinu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Pak ale přesedlala a začala se věnovat svému dlouholetému koníčku – vaření a především psaní o něm. Jitka Rákosníková stála u zrodu populárních časopisů ,,Apetit” a ,,F.O.O.D” a také se podílela na otevření Pražského kulinářského institutu. Její publikace ,,Kuchařka první republiky”, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, se letos stala vůbec nejlepší a nejoblíběnější knihou svého druhu. Rákosníková dále napsala například kuchařku ,,Česká domácí kuchařka” nebo ,,Polévka”.

Recenze knih autora


Obrázek knihy
Kniha je zajímavá ,měly by ji hlavně využít dnešní mladé kuchařky
11/02/2019
Obrázek knihy
Vždycky jsme si říkala , jaké by to bylo žít v době První republiky. Myslím si, že by se mně to velmi líbilo. Bohužel cestovat časem neumím, a tak jsem si koupila alespoň tuhle kuchařku.A i ona mně tak trochu přenesla do téhle doby. Recepty v ní jsou opravdu úžasné a vždycky si vzpomenu na recepty, které mně vařila moje babička. Tahle kuchařka je snad jedna z mých nejoblíbenějších, naví... číst celéc je krásně zpracovaná..
31/08/2018
Obrázek knihy
První republika byla nádherná a měla něco do sebe. Hlavně vynikala tajemnou atmosférou, kterou již odnesl čas. Nikdy se už nevrátí. Ale můžete si jí připomenout v této kuchařce a zkusit si, co se v té době jedlo a vařilo. Budete jistě překvapeni, že to nebylo vůbec špatné a i dnes se takovým jídlem budete moci pochlubit. Česká kuchyně je velice pestrá, nebojte se experimentovat. Tuhle k... číst celénihu budete milovat.
30/06/2018
Obrázek knihy
Opět zmiňuji, že jako milovnice všeho, co se týká první republiky, jsem musela tuhle kuchařku zkusit a podívat se, jestli mi bude vyhovovat.
A stalo se, že mě doopravdy zaujala. Nejen, že se dozvíte, co jedli běžní lidé té doby, ale také to, co bylo na tabuli hvězd filmového plátna!
Opravdovým skvostem jsou doplňující fotografie jídelníčků a kulinárních časopisů první republik... číst celéy, které mě ze všeho nejvíc uchvátily.
30/09/2017
Obrázek knihy
Jako milovník vaření a českého jídla, jsem musela mít tuto kuchařku ve sbírce. Kniha je krásně zpracovaná, přehledná a při každém prohlížení, se mi sbíhají sliny. Najdeme zde předkrmy, polévky, hlavní jídla, bezmasá jídla i dezerty, které jsou notoricky známé a naopak i recepty, které mě překvapily a určitě je postupně všechny vyzkouším. Každý zde najde spoustu receptů na vyzkoušení a k... číst celénihu doporučuji milovníkům klasické české kuchyně.
9/07/2017
Obrázek knihy
Dobrých, časem prověřených receptů není nikdy dost. Tato kuchařka vám nabídne jídla, která se vařila za první republiky. Je rozdělena na několik okruhů – na měšťanskou kuchyni, světovou kuchyni, filmových hvězd, elegantní cukrařinu, dělnickou kuchyni, domácí moučníky, židovskou kuchyni a také (téměř) bezmasá jídla. Výběr jídel je opravdu skvělý a stojí za to zkusit si doma připravit něk... číst celéteré z uvedených receptů. U každého jídla je dodatek, který obsahuje bližší informace o tomto jídle za první republiky nebo upřesnění receptu.
31/12/2021
Obrázek knihy
Tahle unikátní knížka Kuchařka první republiky potěší nejen kuchařky a hospodyňky, ale i milovníky krásné doby, jakou první republika bezpochyby jednoznačně byla. V knížce se dozvíte, jaká jídla měli v oblibě hvězdy filmového plátna, dozvíte se i jak se vařilo v běžných domácnostech obyčejných lidí. Najdete také v této publikaci krásné fotografie jak jídel, tak i jídelníčků z dob první ... číst celérepubliky. Knížku mám doma a jsem z ní nadšená.
31/03/2019
Obrázek knihy
Myslím, že u nás čím dál tím méně lidí vaří pravou českou kuchyni. Všichni dávají přednost kuchyni asijské či různým mořským plodům. A to ej podle mě škoda. Díky této kuchařce ale máte šanci naučit se recepty , které vařili vaše babičky , rodiče, prababičky... V kuchařce nejsou jen kachna, bramborový knedlík a zelí či svíčková, ale i recepty opravdu historické. Mně se kuchařka líbí velm... číst celéi. Doporučuji !
31/08/2018
Obrázek knihy
Česká domácí kuchařka by měla určitě mít své čestné místo v každé knihovně v České republice i jinde na světě, aby lidé i z jiných kontinentů poznali, jak výjimečná je česká kuchyně. Jedná se o knihu, která nám vlastně poskytne základ české kuchyně. Skvělý je rovněž styl a popis receptů. Kniha je vhodná úplně pro všechny a měla by to být rozhodně povinná knížka pro všechny české hospody... číst celéně, ale nejen pro mě.
6/05/2018
Obrázek knihy
Česká kuchyně je mojí oblíbenou, mám ráda naše tradiční jídla, ať už klasiky jako knedlo, vepřo, zelo, které milujeme všichni, nebo řízky, které sice nejsou tak úplně jenom české, ale přesto to za jídlo naše považujeme.
Tady se dozvíte spoustu nových českých receptů, které jste třeba ještě neznali. Navíc je rozdělená přehledně do kapitol, zajímavě popsaná a jednoduše pochopitelná.... číst celé Opravdu doporučuji.
30/09/2017
Obrázek knihy
Pokud máte vy, nebo vaši blízcí rádi českou kuchyni, je pro vás tato série kuchařek tím pravým. Tento díl se konkrétně věnuje opravdu starým, tradičním, českým receptům.
Kniha je opravdu nádherná. Je krásně zpracovaná a přehledně rozdělená do různých podkapitol. Zajímavé je, že se věnuje i receptům, které se týkají konkrétních svátků spojených s českou historií a tradicemi.
O... číst celépravdu krásná kuchařka, pro všechny "klasiky".
27/09/2017